Get Adobe Flash player

POVIJEST

Američki dramski pisac hrvatskih korijena Michael Lederer osnovao je Dubrovnik Shakespeare Festival 2009. godine. Nakon kupnje kuće u Dubrovniku 2006. godine, Lederer ubrzo shvaća da dugogodišnje Dubrovačke ljetne igre te Festival komorne glazbe Julian Rachlin and Friends nude gradu izvanredne kulturne aktivnosti, ali samo dva mjeseca u godini. Tako Dubrovniku još uvijek na raspolaganju ostaje desetak mjeseci u godini u kojima bi i posjetitelji i stanovnici grada sigurno htjeli vidjeti i raditi nešto novo. A u proljeće dubrovačke večeri su već tople i tihe pa je tako i rođena ideja za Dubrovnik Shakespeare Festival.

Također je i većina dramskih produkcija u Dubrovniku samo na hrvatskom jeziku, bez prijevoda pa stoga nisu ni dostupne tisućama posjetitelja koji prolaze kroz Grad svake godine. Cilj DSF-a je produžiti kulturnu sezonu grada uz istovremeno stvaranje teatra koji će biti dostupan i posjetiteljima i stanovnicima grada.


Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović
s umjetničkim direktorom DSF-a Michaelom Ledererom

Iako su napravljeni planovi za novi Festival unutar same dubrovačke gradske jezgre, uz cilj ''dovođenja svijeta Dubrovniku, a Dubrovnika svijetu'', prva produkcija DSF-a bila je predstava samog Michaela Lederera Mundo Overloadus predstavljena u poznatom newyorškom kazalištu PS 122 i to 2010. godine. Ta predstava privukla je pozornost, između ostalih, i predsjednika Republike Hrvatske dr.prof. Iva Josipovića, koji je i sam skladatelj. Susrevši se s Ledererom u New Yorku, predsjednik je obećao punu potporu DSF-u. To je ubrzo dovelo do još jedne potpore i to dubrovačkog gradonačelnika Andra Vlahušića i Grada Dubrovnika. Tako je pokrenut Dubrovnik Shakespeare Festival prerastajući iz sna u plan, a iz plana u stvarnost.

Međunarodni kreativni tim ''DSF 1'' ubrzo je bio sastavljen: redateljica Irina Brook (otac glasoviti Peter Brook) sa svojom glumačkom družinom iz Pariza; glumac/redatelj/kazališni učitelj Daniel Foley iz londonskog Performace Exchange-a; umjetnik Genia Chef iz Rusije; media umjetnik Gianluca Baccanico iz Italije; scenograf i stručnjak za Držićeva djela Marin Gozze iz Dubrovnika; dirigent i bivši glazbeni direktor svjetski poznatog njemačkog kazališta Berliner Ensemble, Alexander Frey; rock grupa Just Floyd iz Londona te mnogi drugi. U listopadu 2010. godine Mark Thomas, osnivač i urednik prvog novinskog izdanja na engleskom jeziku u Hrvatskoj, The Dubrovnik Times, pridružio se DSF-u kao njegov prvi generalni direktor. Pod Markovom upraviteljskom palicom, administrativni dio tima se jako brzo proširio, a podrške i dalje pristižu.

DSF se obvezao biti dijelom društvene zajednice kojoj želi biti na usluzi te je ujedno i promovirati. Kao prvi korak u ovom smjeru u srpnju 2011. godine DSF je postavio izložbu ''The World of William Shakespeare'' u muzeju Marina Držića u dubrovačkoj staroj gradskoj jezgri. Ova izložba rijetkih knjiga koje imaju poveznica sa samim Shakespeareom, te rukopisa i artefakata trajat će sve do rujna 2011. godine. Druga izložba je planirana za travanj i svibanj sljedeće godine što se ujedno i podudara s početkom i trajanjem samog DSF-a. Produžetak kulturne sezone Dubrovnika.....izvedbe poznatih međunarodnih dramskih umjetnika......kazališni obrazovni programi za lokalne studente....podrška lokalnim muzejima i ostalim institucijama......promocija Dubrovnika u zemlji i svijetu. I za posjetitelje i za domaće stanovnike! Dobrodošli na Dubrovnik Shakespeare Festival!


Glumačka postava prve produkcije DSF-a, Mundo Overloadus

Press konferencija DSF-a u Dubrovniku u travnju 2011. godine
DSF je ponosni član